Każdy kto pija wino wie że trzeci czwartek Listopada to początek winiarskiego sezonu.
Nowy rok witamy Szampanem lub winem musującym a nowy rok winiarski Beaujolais Nouveau.
Beaujolais Nouveau powstaje na północ od Lyonu z gron Gamay,
fermentuje ok 5 dni następnie dojrzewa ok miesiąc i rozlewane jest do butelek. Jest to jedno z najszybciej produkowanych win.
Dlaczego akurat przy Beaujolais się świętuje nowy rok winiarski do końca nie wiadomo, na pewno dawno temu winiarze by nie naruszać zapasów robili młode wino które pili zbieracze podczas pracy, ktoś to sprytnie wykorzystał i wypromował.
W dzisiejszych czasach święto stało się bardzo komercyjne i modne, co roku miliony butelek trafia do Japonii która jest największym odbiorcą, Niemc i USA.
Beaujolais Nouveau jest winem lekkim, owocowym i świeżym, trzeba pamiętać by pić schłodzone
i n ie czekać dłużej niż d o końca roku.
Le Beaujolais nouveau est arrivé !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz