Barolo, Barbaresco o tych winach słyszał chyba każdy kto choć trochę się interesuje winem. Ojczyzną tych wspaniałych win jest Piemont, powstają one wyłącznie ze szczepu Nebbiolo który jest bardzo kapryśny i w żadnym innym miejscu na ziemi nie daje tak wspaniałych win jak właśnie w Piemoncie. Choć Barolo jak i Barbaresco powstają z Nebbiolo to jednak Barolo jest uważane za poważniejsze, bardziej skoncentrowane, męskie.
Historia Barolo jest stosunkowo krótka ale ciekawa i burzliwa. Nie będę rozpisywał się o przeszłości ( w każdej przyzwoitej książce lub stronie www można poczytać o historii Barolo) lecz skupie się na tym co w kieliszku. Do kieliszka trafiło Barolo od Aldo Clerico z 2005 roku, dwa lata w beczce i rok w butelce dało mięsiste i esencjonalne wino. Surowy kwiecisty bukiet, mocno owocowy trochę nawet przywędzony. W ustach pełne, ściąga całą buzię, w małym łyku dostajemy mnóstwo wina, idealnie wyważone, skoncentrowane. Dużo wiśni, skóry, lukrecji a nawet pistacji, długa końcówka w której znalazłem nawet trochę migdałów. Wino bardzo dobre, przyznam że nie było by łatwo wypić całą butelkę tak pełnego wina. Do tych wszystkich pochwał dochodzi świetna cena jak za Barolo 139 PLN.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz